Elektrikli Araçların Yeni Şarj Teknolojisi: Kablosuz Şarj

Bir araba yoluna, garaja, otoparka veya kaldırım kenarına çekip otomatik olarak şarj etmekten daha kolay ne olabilir?  

Otomotiv sektöründe elektrikli araca geçiş dönemi hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu geçişle birlikte elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı da artıyor.  Ancak, farklı şarj bağlayıcıya sahip elektrikli araçlar olduğundan  şarj istasyonlarının, elektrikli araç modellerinin tamamı için enerji sağlaması mümkün olmayabilir. Kablosuz enerji teknolojisinde ise böyle bir durum bulunmamakta. Elektrikli araçlarda kullanılan “Wireless Charging” yani kablosuz şarj teknolojisi ile pratik bir çözüm olacak. Bu teknoloji sayesinde  havalimanlarında, otoparklarda  hatta araç sahiplerinin evlerinde stratejik olarak konumlandırılmış kablosuz şarj sistemleriyle, araçlarını fişe takmaya ihtiyaç duymadan araç içinde şarj edebilecek. Kablosuz şarjın bir diğer avantajı olarak şarj eklentisi taşıma ihtiyacını ortadan kaldırması bakımından hem pratik hem de risksiz bir yöntem olarak öne çıkar.

Bu temassız  şarj yöntemi ayrıca, gelecekte araçların hareket halindeyken de kablosuz şarj edilebilmesinin önünü açan en büyük yeniliklerden biri olarak görülüyor.  

Kablosuz Şarj  Nedir? 

Kablosuz şarj, indüksiyon yani manyetik bir alan kullanarak şarj etme işlemidir. Manyetik alan sağlayan şarj istasyonu sayesinde şarj etme işlemi gerçekleşir ve manyetik alanın pil üzerinde depolanmasını sağlayan bir ped vasıtasıyla şarj alır. Elektronik cihazlar bitişik bir halde veya çok kısa bir mesafede otomatik olarak kablosuz şarj olabilirler.
 

Peki Bu Kablosuz Şarj Sistemi Elektrikli Araçlarda Nasıl Uygulanır? 

Kablosuz Şarj sisteminin kurulumu aslında çok basit. Kablosuz şarj belirlenen bölgelerde asfalt veya zemin kazılarak şarj bobini monte ediliyor. Diğer şarj kiti ise araca monte ediliyor. Güç, zemindeki (şebekeye bağlı) verici ped ile aracın alt tarafına takılan bir alıcı ped arasında bir manyetik rezonans alanı yaratılarak aktarılıyor. Enerji bir hava boşluğuna (pedler arasındaki yerden yükseklikten) geçiyor. Araç akülerini şarj üstüne gelecek şekilde park ettiğinde araç otomatik olarak şarj ünitesini algılayarak  şarj etmeye başlıyor. Geriye ise sadece şarj dolumunu beklemek kalıyor. 

Hangi elektrikli araçlar kablosuz şarj sunuyor?

Genesis GV60, kablosuz şarjın dünyadaki ilk fabrika entegrasyonunu sunuyor. Hyundai, özel elektrikli araçlar için E-GMP platformunun geliştirilmesine teknolojiyi dahil etti. Kablosuz şarj sistemi  yakında daha fazla model ve pazarda görmeyi bekliyoruz.

BMW firması, şarj edilebilir hibrit araçlarında kullanmak üzere, bir kablosuz şarj sistemi geliştirmektedir. Bu sayede şarj edilebilir hibrit araçların, kablo ile şarjın yanı sıra, kablosuz şarj imkanına da sahip olması amaçlanmaktadır. Geliştirilen sistem, BMW 5.30e modelinde yaklaşık 3 yıldır denenmektedir.

Continental, elektrikli araçların şarj yöntemlerine teknolojik yatırım yapmaya başladı. Continental Engineering Services (CES), startup Volterio ile birlikte, gelecekte şarjlanmayı daha kolay ve rahat hale getirecek akıllı bir şarj robotu geliştiriyor. Bu amaçla CES ve Volterio, 2022’nin ortasına kadar ortaklaşa tasarlanan şarj inovasyonu için ilk üretime yakın sistemleri geliştirecek olan resmi bir ortaklığa girdiler.

  • Genesis GV60 
  • Saic Zhiji l7 
  • Tesla Model S 
  • WiTricityden bir Tesla Model 3 sistemi de yapım aşamasında 
  • BMW, 5 Serisi plug-in hibritinde test etti, ancak test küçük bir pilot programın ötesine geçmedi. 

Sadece park et, ve şarj et…

GELECEK, KABLOSUZ ŞARJ SİSTEMİNİ NASIL BEKLİYOR? 

Otomotiv endüstrisi her zamankinden daha hızlı değişiyor. Elektrikli ve otonom araçların tüm potansiyelini ortaya çıkarıyor. Şeffaf, kullanışlı ve verimli şarj için elektrikli araç şarj altyapısındaki yenilikler, ülkede elektrikli araçların hızla benimsenmesi için çok önemlidir. Ancak kablosuz çözümlerin ana akım şarj altyapısının bir parçası haline gelmesi uzun zaman alacak gibi. Kesin olan tek şey, hızlı şarj çözümleri ağının kademeli olarak genişleyeceği ve daha fazla seçenek gelişmeye devam ettikçe yeniden şarj etmenin daha erişilebilir hale geleceğidir.

Kablosuz şarj sistemi için küresel otomobil ve araç tedarikçisi Siemens yeni bir yatırım yaptı. Haziran 2022’de WiTricity’ye 25 milyon dolarlık bir yatırım. Siemens, kablosuz şarj pazarının 2028 yılına kadar yalnızca Avrupa ve Kuzey Amerika’da 2 milyar dolara ulaşacağını hesapladı.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir