OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ: ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Gün geçtikçe değişen ve gelişen teknoloji elbette otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Bu dinamiğe ayak uydurmaya çalışan sektör, elektrikli araçlar etrafında şekilleniyor. Gelin elektrikli araçlarının tercih edilme sebebini hep birlikte inceleyelim.

SON YILLARDA ELEKTRİKLİ ARACA YÖNELİMİN NEDENLERİ

1) Sürdürülebilir Hareketliliği

Sürdürülebilirlik kavramı yaygınlaştıkça daha iyimser ve temiz bir dünyanın da adımları atılıyor. Bu bağlamda hükümetler de, sürdürülebilir hareketliliğe geçişi hızlandırmak için bazı teşvikler getirmiştir. Bu teşviklerden en büyüğü Avrupa Birliği tarafından yapılmıştır. “Fit for 55” programı kapsamında 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını en az% 55 oranında azaltmaya yönelik iklim, enerji, arazi kullanımı, ulaşım ve vergilendirme politikalarını uyumlu hale getirmiştir. Biden yönetimi ise 2030 yılı için yüzde 50’lik elektrikli araç (EV) hedefini uygulamaya koymuştur.

2)Yakıt Tasarrufu

Elektrikli araçlara yönelimin başlıca nedenleri arasında yakıt tasarrufu üst sıralarda yer almaktadır. Fosil yakıtlarla çalışan araçlar nedeniyle doğal kaynaklarımız tüketilmektedir. Elektrik ,mazot ve benzine kıyasla daha uygun maliyetli bir enerji kaynağıdır.

Benzin ve mazotla çalışan araçlarda yüksek vergilendirme mevcuttur .Elektrikli araçlarda ise bu

vergi oranı oldukça düşüktür. ( Yurtdışında %1 gibi vergilendirme mevcutken, ülkemizde ÖTV, KDV, MTV gibi 3 farklı türde vergi alınmaktadır) .

3. Enerjiden bağımsız olmaları

Geleneksel bir araca sahip olmak, benzin pompasına bağlı olmak demektir. Aracınıza yakıt doldurmak istiyorsanız tek yol fosil yakıt satın almaktır.

Elektrikli araçlar ise elektrik şebekesine bağlanarak beslenir ve çeşitli üretim yöntemleriyle elektrik üretilebilir. Mesela güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek aracınızı şarj edebilirsiniz, fakat aynısı benzinli ya da dizel yakıtla çalışan motorlar için imkansızdır.

4. Tork Kullanım Farklılıkları

Bildiğimiz gibi pistonlu motorlara sahip araçların hızlanması ve torkunu tam manasıyla kullanabilmesi için o aracın devir saatini belli bir seviyeye çıkarmanız gerekmekteydi. Eğer aracınız atmosferik bir motora sahipse genelde 4000-6000 arası devirde aracınızdan tam tork gücünü alabiliyordunuz. Turbo destekli motorlarda ise durum daha düşük devir saatler olsa da elektrikli motora karşın o da yüksek sayılır. Çünkü elektrikli motorlarda güç direkt arabaya aktarılır. Belli bir devir saatine ihtiyaç duymaz. Bu sayede pistonlu motorlara nazaran daha hızlı bir kalkış gerçekleştirmiş olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir